Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تابناک»
2024-05-08@23:37:04 GMT

بحران چینی‌ها در بازار خودروی ایران

تاریخ انتشار: ۲۲ دی ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۴۸۴۷۴۶

بحران چینی‌ها در بازار خودروی ایران

طی یک دهه اخیر موجی از برندهای مختلف چینی در بازار خودروی ایران رفت و آمد کرده‌اند. خودروهایی که گاه با استقبالی چشم‌گیر روبرو شدند و در بازار باقی ماندند و گاه با بی‌میلی مشتریان مواجه شدند و به سرزمین خود بازگشتند. هرچه هست در یک دید کلی می‌توان حضور برندهای چینی در بازار خودروی ایران را موفقیت‌آمیز تلقی کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دست‌کم این خودروها توانستند خلا عمیق بین خودروهای تولید داخل و محصولات وارداتی را به خوبی تکمیل کنند. اما با آغاز دور جدید تحریم‌های آمریکا علاوه بر شرکای اروپایی صنعت خودرو، برخی از چینی‌ها هم آرام آرام ساز خداحافظی کوک کردند.

یکی از دلایل سهولت همکاری با شرکت‌های چینی علاوه‌بر بی‌اعتنایی آن‌ها به آمریکا، بحث نقل و انتقال بانکی بوده است. نه فقط در بحث تولید خودرو بلکه در فاز قطعه‌سازی نیز مراوده بانکی با چینی‌ها توانسته بود خانواده خودروسازی کشور را از تنگنا خارج کند. اما تحریم بلافاصله تاثیر خود را گذاشت و در اولین گام، تهیه قطعات خودروها با مشکل روبرو شد. سپس مونتاژ خودروهای چینی به مشکل خورد و دست آخر طبیعی است که بازار لوازم یدکی برای افرادی که از پیش خودروی چینی خریده بودند نیز دچار رکود شد. فارغ از این دلایل حالا بزرگ‌ترین مشکل همکاری با طرف‌ چینی نقل و انتقال مالی است که بیش از هر عاملی دیگر آسیب‌زننده به نظر می‌رسد.

وابستگی پنهان پراید به چینی‌ها

تلاطم در بازار و صنعت خودرو از تابستان سال جاری آغاز شد. زمانی که قیمت خودرو ساعتی تغییر می‌کرد و مشتریان در یک سردرگمی واقعی به سر می‌بردند. سقوط ناگهانی 70 درصدی تولید خودرو سیل عظیم اعتراضات را به همراه داشت. چراکه خودروسازان عملاً قطعه‌ای برای تولید نداشتند. این داستان برای پرتیراژترین خودروی کشور یعنی پراید نیز صادق بود. پراید ناگهان از نفس افتاد. شرایط به گونه‌ای پیش رفت که قیمت پراید تبدیل به یک چالش ملی شده بود. چراکه این خودرو به دلیل ارزانی، گزینه اول اغلب خانوارهای متوسط بود. نکته جالب در این میان آن است که کاهش تولید پراید با این حجم از تولید چگونه به تحریم‌ها و البته محدودیت برای شرکت‌های چینی مرتبط بوده است؟

خودرو های چینی معروف هم زیر فشار

نیازی نیست که شرکای چینی به صراحت اعلام کنند که از بازار خودروی ایران رفته‌اند. بررسی آمار تولید به خوبی این پدیده را نشان می‌دهد. جیلی، هاوال و ام‌جی اولین خودروسازان بودند که با طرف ایرانی خود قطع رابطه کردند. خودروسازان خصوصی معروف نیز با برندهای طرف قرارداد خود به مشکل خورده‌اند. چری، جک و لیفان با محدودیت‌های فراوانی به بازار عرضه می‌شوند.

بخش اصلی ماجرا اینجاست که شرکای چینی دو خودروساز بزرگ نیز دیگر مثل قبل رفتار نمی‌کنند. چانگان، برلیانس، هایما و دانگ‌فنگ در این چند مدت با کاهش شدید تولید روبرو شده‌اند. اما در این میان به نظر می‌رسد که اوضاع برلیانس کمی رو به بهبود است. آمارهای اخیر حاکی از آن است که سایپا بعد از یک دوره توقف کامل تولید، چند دستگاهی از این خودرو را مونتاژ کرده است. این می‌تواند سیگنال مثبتی برای قیمت برلیانس باشد.

جولان خودرو های وارداتی

همانطور که پیش‌تر گفتیم خودروهای تولیدی و وارداتی چینی توانسته بودند در یک بازه گسترده فضای خالی بین محصولات مقرون به صرفه داخلی و خارجی‌های گران‌قیمت را پُر کنند. اما حالا با حذف این آلترناتیو اصلی، فضا برای جولان خودروهای وارداتی بیش از پیش شده است.

به خصوص وقتی مطمئن شده‌ایم که ممنوعیت واردات برای سال 99 نیز به قوت خود باقی است و دیگر امیدی به ترخیص خودروهای مانده در گمرک نیز نداریم. با این حال باید اعتراف کرد که افزایش حداقل صد در صدی قیمت خودرو خارجی تاثیر مستقیمی بر کاهش تقاضای آ‌ن‌ها داشته است ولی باید این نکته را در نظر بگیریم که تعداد خودروهای وارداتی صفرکیلومتر در کشور افزایش پیدا نخواهد کرد. این یعنی هرچه باشد مشتری متمول باید یکی از این گزینه‌ها را انتخاب کند.

منبع: تابناک

کلیدواژه: پایگاه عین الاسد قاسم سلیمانی سقوط بوئینگ 737 هیثم بن طارق بهاره آروین سردار حاجی زاده صبا راد انتخابات مجلس یازدهم وب سایت باما قیمت خودرو خارجی بازار خودرو پایگاه عین الاسد قاسم سلیمانی سقوط بوئینگ 737 هیثم بن طارق بهاره آروین سردار حاجی زاده صبا راد انتخابات مجلس یازدهم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۴۸۴۷۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تسهیل واردات خودروهای غیر بنزینی راه کار کاهش مصرف بنزین

بابک صدرایی کارشناس صنعت خودرو در گفت وگو با خبرنگار مهر، درباره علت بروز ناترازی بنزین در کشور ما و راهکار حل این ناترازی گفت: اتفاقی که در سال‌های اخیر در صنعت خودروسازی جهان رخ داده این است که به سمت خودروهای با موتور پاک، بازدهی بالا و مصرف سوخت پایین و آلایندگی کم رفته ایم.

وی در ادامه بیان کرد: مسائل زیست محیطی در تولید خودرو اگر جدی گرفته نشود برای تمام دنیا بحران ایجاد می‌کند. خودروهایی که در کشور ما تولید می‌شود پلتفرم‌های قدیمی دارد و موتورها آلایندگی بالاتری نسبت به خودروهای جدید دارد.

صدرایی توضیح داد: علاوه بر این مشکل دیگر موجود در کشور ما که باعث شده مصرف بنزین بالا برود از رده خارج نشدن خودروهای فرسوده است. وی ادامه داد: خودروهای فرسوده در کشور ما حجم بالایی دارند. اگر ما خودروی برقی هم به کشور وارد کنیم ولی این خودروهای فرسوده و اتوبوس و مینی بوس های فرسوده را از رده خارج نکنیم تأثیری در کاهش مصرف بنزین و ناترازی ندارد.

این کارشناس خودرو توضیح داد: به همین دلیل ما باید برنامه ریزی داشته باشیم که خودروهای فرسوده و قدیمی و خودروهای تولید کننده آلایندگی را از چرخه مصرف خارج کنیم و به جای آن خودروهای نو با انرژی پاک به چرخه مصرف وارد کنیم.

این کارشناس خودرو بیان کرد: برای از رده خارج کردن خودروهای فرسوده هم مشکلات زیادی بر سر راه وجود دارد زیرا عمده کسانی که از خودروهای فرسوده استفاده می‌کنند شرایط مالی لازم را ندارند که از خودروهای جدید و با مصرف کم بنزین استفاده کنند و برای برون رفت از این شرایط باید دولت تصمیمی عاجل بگیرد.

وی با بیان اینکه حل نشدن این موضوع به ضرر دولت است زیرا باید بودجه کلانی را صرف واردات بنزین کند افزود: دولت باید سوبسیدهایی به مردم بدهد تا از خودروهای برقی و هیبریدی استفاده کنند تا سبد سوخت متنوع شود و همچنین خودروسازان داخلی را ملزم به تولید خودروهایی کند که مصرف پایینی دارند.

صدرایی ادامه داد: در کشور باید خودروسازان موتورهای با مصرف کم را تولید کنند. همچنین خودروسازان می‌توانستند موتورهای هیبریدی را روی خودروها نصب کنند تا مصرف بنزین پایین بیاید و همچنین می‌توانستیم از سالانه یک و نیم میلیون خودرویی که وارد کشور می‌شد بخشی از آن را صرف خودروهای هیبریدی کنیم.

این کارشناس خودرو ادامه داد: البته تحریم‌ها و عدم برنامه ریزی در سطح کلان باعث شده که ما وابسته به پلت فرم‌ها خودرویی مربوط به دو تا سه دهه قبل باشیم و مرتباً آنها را تولید کنیم و خودروهای پاک بیشتر جنبه شوآف و نمایشی به خودش بگیرد.

وی ادامه داد: از سال‌های ۹۲ و ۹۳ پروژه‌های خودروهای برقی را داریم ولی تاکنون اتفاقی در این خصوص نیفتاده است. در شرایط فعلی کشور تولید خودروهای هیبریدی بهتر از برقی است و این خودروها می‌تواند جایگزین خودروهای بنزینی با مصرف بالا شود.

کد خبر 6097938 محمدحسین سیف اللهی مقدم

دیگر خبرها

  • خودروهای باکیفیت صفر کیلومتری که با قیمت چینی‌های بازار ایران می‌شود خرید، البته در خارج/عکس
  • تصاویر | پژو ۲۰۶ و رنو ساندرو در برابر این شاسی‌بلندهای غول‌پیکر، مورچه‌اند
  • خودروسازان چینی ارز دولتی را بلعیده‌اند
  • وارث بیشتر ارز کشور؛ مونتاژکاران/ خودروسازان چینی ارز دولتی را بلعیده‌اند
  • نوسان چشمگیر قیمت ها در بازار خودرو؛ کدام خودرو ۹۰ میلیون تومان گران شد؟ | جدول قیمت ها را ببینید
  • خرید ام وی ام X22 پرو کارشناسی‌شده + گارانتی فنی و بدنه
  • سنگ تمام زاکانی برای چینی‌ها؛ بنرهای جنجالی شهرداری تهران برای مقایسه خودروی داخلی با چینی/ عکس
  • قیمت قطعی ۲ خودروی برقی در سامانه یکپارچه خودرو+ جدول
  • متقاضیان خرید خودرو بخوانند/ قیمت خودروهای وارداتی در سامانه یکپارچه اعلام شد + جزییات
  • تسهیل واردات خودروهای غیر بنزینی راه کار کاهش مصرف بنزین